HTML

Zafifőz

"Úgy érezte, az egész élete álom, s néha elgondolkodott afelől, vajon kinek az álma lehet, és hogy az illető élvezi-e." D. A.

Szerzők

Címkék

Friss topikok

Archívum

Egy len mind felett

2013.03.25. 20:38 zaphodbb

Nem is tudom lehet-e lekenyerezni ezt a kenyeret. Merthogy attól függ. Ha van aszalógéped vagy sok türelmed szárítani a sütőben a cuccot, akkor ropogtatnivaló kréker lehet belőle. Nekem nincs. Egyik sem, úgyhogy kenyérfélének szoktam felfogni és megsütni. Pompás paleo kaja, Szendi tojással és zöldségek nélkül csinálja, én zöldséggel és tojás nélkül. Vagyis néha így, néha úgy, de most a tojás nélküli verziót írom le.

A lenmag amúgy zseniális szerintem, szoktam főzelékek sűrítésére használni, jó pékárut helyettesítő ételek alapanyagának, vagy épp csak úgy megszórni vele a salátát. Tulajdonképpen azt hiszem bármiben el tudom már képzelni, hogy jelen legyen egy kis lenmag.

Kenyérfélét enni nem eszem, csak ha nagyon megőrülök már egy pogácsáért. Vagy ha másnap van, akkor jólesik a zsírosdeszka, de ez nem tendencia. Viszont valami kell, ami helyettesíti néha, főleg, ha napközben őrülsz meg, olyan nagyon ennél valamit. Csak VALAMIT. Ami sós lehetőleg. És még egészséges is. Ilyen ez a zöldséges lenmagos kenyér. Vigyétek, egyétek.

Hozzá pedig Andok Tamás barátomtól kapott zenét hallgatunk ma, a popeste jegyében.

A lenkenyér recept tehát, amit Lénárt Gitta krékere és Szendi Gábor paleo kenyerének összedolgozásával született:

  • 2 sárgarépa
  • 1 cékla
  • 1 lilahagyma
  • fél zacskó szárított petrezselyem
  • 2 csésze őrölt lenmag
  • 3 ek. egész szezámmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis víz
  • só, őrölt köménymag, koriandermag

Ennél a receptnél az a jó, hogy tulajdonképp bármilyen zöldséget felhasználhatsz hozzá. Ami van otthon. Nekem volt olyan, hogy fonnyadt egy ideje már egy doboznyi leveszöldség a hűtőben, úgyhogy az került bele, így aztán zelleres lett. Vagy cékla helyett cukkinit kaptam csak. Bármi belefér, volt már sütőtökös, patiszonos változata is nyáron. Az elkészítése annyi, hogy aprítógépben a zöldségeket megdolgozod, lenmagot ledarálod, összekavarod a zöldségekkel. Elvileg áztatni kéne az őrölt lenmagot, de ezt ki szoktam hagyni idő híján és inkább egy kevéske vizet rakok még a masszához. Ne legyen folyós, lágy legyen, sűrű keverttészta állagú. Amikor céklával csinálom, akkor nem is szokott víz kelleni. --> ez egy újabb szép magyar mondat lett.

Miután mindent összekevertünk és jól szétlapítottunk a sütőpapíros tepsinkben, berakjuk 150 fokra a sütőbe és úgy egy bő órácskát ott is hagyjuk. Ha a tojást nem akarjuk kihagyni, úgy is jó, akkor víz helyett egy egész tojás menjen bele, attól jobban összeáll kicsit. Miután kész, már csak a zöldségkrémeket kell rá elkészíteni, amikkel a későbbiekben előrukkolok. :)

Ilyen lesz belőle, nasinak és vacsorának is pompás:

lenkenyer.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér lenmag paleo lisztmentes paleopékáru lenkenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://probazbb.blog.hu/api/trackback/id/tr445171386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása